domingo, 20 de diciembre de 2009

Barcelona canvia de contenedors: més accessibles?




L'ajuntament de Barcelona posa en marxa un nou servei de neteja per millorar el reciclatge i l'accessibilitat per tal que tothom pugui fer-ho. els nous contenedors estan pensants per a que qualsevol persona sàpiga en quin contenedor està tirant les deixalles i tinguin força i temps per llençar-ho però, arribar als contenedors és fàcil?


Al Carrer Urgell, un lloc cèntric de la ciutat trobem que, per arribar als contenedors hem de baixar un graó i situar-nos al mig d'un carril bici per poder lleçar les deixalles, això és accessible? quan pensem en fer una ciutat accessible per tots sense barreres no només em de pensar en la finalitat sinó també en el procés per arribar-hi.

l'accessibilitat en una escola bressol

En aquesta escola bressol, s'està lluitant per l'accessibilitat des d'una altra entrada ja que hi ha moltes escales i, la gent gran i els pares amb carro, tenen moltes dificultats per accedir a l'escola dels seus fills. Per altra banda, analitzant aquesta entrada a la llar des del pati, podem observar com tan els infants com els adults que hi entren han de pujar unes escales per poder entrar. Per aquest motiu, quan es pensa en fer una escola accessible, no s'ha de pensar tan sols en arribar fins la porta de l'escola, ja que a dins, ens podem trobar amb moltes barreres com són aquestes escales o les que hi han a dins per pujar a la segona planta. A més, dins d'aquesta escola no hi ha ascensor.
Aquesta llar d'infants ha estat refeta fa pocs anys, és a dir que tot l'edifici s'ha fet, en teoria, tenint en compte aquest punt tan important actualment com és l'accessibilitat. Què ha passat? Per què trobem tantes barreres?
Des de l'escola s'ha cridat al departament per arreglar les escales principals però no aquestes del pati ni el fet de posar un ascensor. Veient això, ens preguntem si a les escoles o a qualsevol recinte obert a la gent, hi ha algú que conegui què és l'accessibilitat i la promogui.

jueves, 3 de diciembre de 2009

EVOLUCIÓ DE LA TERMINOLOGIA I DE LA INTERVENCIÓ EDUCATIVA


L'evolució de la terminologia per referir-se als alumnes amb unes característiques determinades a evolucionat amb el pas del temps degut a la necessitat de transformar l'escola ordinària en una escola inclusiva on no es discrimini cap alumne.

Aquest fet va ser provocat per un canvi de mentalitat de la societat degut a la publicació de la constitució de 1978 on a l'article 27 es tracten els drets de les persones amb discapacitats i s'inicia una política realment integradora. Partint d'aquest article més l'article 49 es fa una altre llei que parla de tot el cicle vital de la persona, aquesta s'anomena Llei d'Integració Social del Minusvàlid (1982).

La LISMI va provocar un canvi o un gran avenç en el plantejament del sistema educatiu vers les persones amb discapacitat.

terminologia LOGSE-LOE


Actualment, tal i com es pot observar en el quadre comparatiu, quan parlem d'alumnes amb necessitats educatives especials ens referim al mateix grup d'alumnes que en la LOGSE. La diferència està en què, a dia d'avui també es parla d'unes necessitats específiques de recolzament que fa referència a aquells alumnes que tenen una incorporació tardana o bé que per assumptes personals no tenen el mateix nivell que la resta de l'alumnat.

TEMA 4: L'evolució històrica i legislativa de l'educació especial

En aquest bloc, hem estat veient l'evolució de l'educació especial a través de les diferents lleis i documents que s'han anat publicant tant a nivell estatal com autonòmic de Catalunya des de 1970 fins l'actualitat.

En les següents entrades comentarem les diferències que hem trobat entre les lleis educatives (LGE, LOGSE, LOQE i LOE) i la nova llei de Catalunya LEC.